In de jaren dat ik werkzaam was in de horeca was het woord autisme voor mij niet bekent.
Ik deed mijn dingen zoals ik dacht dat normaal was en dat iedereen de zelfde ervaringen en prikkels ondervond als ik.

Mijn Interim-directeur had al door dat er iets anders aan mij was en gaf aan dat hij rekening met me hield. het grappige was alleen dat ik niet zo goed snapte wat hij bedoelde. Werken in de horeca voor iemand met autisme is zeker een uitdaging, vooral als je niet weet dat je het hebt. Ik deed mijn werk zo goed en zo kwaad als ik kon, maar het viel me wel op dat mijn collega’s net even een tandje sneller waren en sommige dingen net even beter oppakte. Daarentegen merkte ik dat de kunst van gasten lezen mij beter af ging dan mijn collega’s. Ik las de bodylanguage van ze, ik sprak ze (zover mogelijk) al direct in hun taal aan, voordat ze überhaupt iets gezegd hadden. Mijn neus is ook overgevoelig, dus als gasten rookte op de kamer, wist ik al vrij zeker en snel welke kamer het was. Waar ik minder snel mijn vinger op kon leggen was mijn werksnelheid. Voor mijn gevoel werkte ik hard en snel, maar zag mijn collega’s met gemak sneller werken. Het was niet dat ik de ervaring miste of niet sneller wilde werken. Het lukte me gewoon niet hun tempo te halen. Naar mate ik langer aan de receptie werkte merkte ik ook dat mijn lontje steeds korter werd en ik moeite kreeg met alsmaar veranderende regels. Nadat ik 3 directeuren versleten had en 5 Frontoffice managers met elk hun eigen programma en regels, lukte het me steeds minder makkelijk om mijn gedachten en concentratie er bij te houden. Na een zoveelste ruzie met het management team raakte ik opgebrand en ben uiteindelijk ziek thuis komen te zitten.
Achteraf gezien had ik beter naar die eerste interim-directeur moeten luisteren. Niet alleen had hij gezien dat ik ADD heb, maar hij zei in andere woorden dat ik ook iets anders mankeerde. Maar ik heb dat nooit zo opgevat. ook de tweede directeur maakte zich zorgen om mijn welzijn. dit vatte ik meer op als “hij wil me weg hebben”
Werken in de horeca en met name Frontoffice werkzaamheden zijn stressvol, druk en veel dingen tegelijk. Mijn manier om er mee om te gaan was in het begin nog wel eenvoudig, neem even tijd of pak een pauze en ga door. Maar naarmate de tijd veranderde en meer taken op mijn schouders kwamen met minder mensen begonnen mijn benen te buigen door de druk en uiteindelijk knikte ik er doorheen.
Wat ging er in die tijd goed ?
Ik leerde snel, ik kan snel leren en pak mondelinge informatie snel op en onthoud ik goed.
Kon goed plannen, zolang de taken overzichtelijk waren en de prioriteiten duidelijk waren .
Omgang met gasten was goed, geen stress zolang gasten vriendelijk en begripvol waren.
Waarom ging het fout ?
In de loop der jaren zijn de mensen mondiger geworden, ze willen krijgen wat ze kopen, ondanks dat in het hotelwezen soms niet alles is zoals men denkt.
Er is dus veel meer agressie, en de mate van expressie ook veel sterker.
een persoon als ik die gevoelig is (HSP) en niet goed in liegen is.
(autisten hebben nogal de neiging niet te kunnen liegen)
Ook werden mijn taken uitgebreider en de scheidingslijnen vager.
De werkdruk werd hoger en de verantwoordelijkheid werd zwaarder.
Mijn gevoel voor verantwoordelijkheid kwam daardoor in de verdrukking, ik oversteeg mijn maximale kunnen.

Met de kennis die ik nu heb over autisme en ADD, begrijp ik beter waarom ik uiteindelijk over mijn grenzen ben gegaan. Ik had mijn grenzen toen niet helder voor ogen, en de druk om ‘mee te draaien’ in het hoge tempo was groter dan het besef dat ik voor mezelf moest zorgen.
Als je op een jonge leeftijd in een baan stapt en je groeit daarin mee, kan iemand met autisme mits het tempo gelijk blijft aan het kunnen van de persoon, zonder problemen verlopen. In mijn geval raakte ik in de knoop door meerdere factoren: gevoel van verantwoordelijkheid tegenover het bedrijf, Mijn gast gerichte houding en de conflicten die ik kreeg door mijn eerlijke en oprechte mening, de snelheid van veranderingen en mijn eigenwaarde. Al die eigenschappen maakten me een toegewijde kracht. Mijn eerlijkheid, gastvrijheid en verantwoordelijkheid waren waardevol voor het bedrijf en de gasten, maar werden ook een uitdaging toen de omstandigheden sneller veranderden dan ik kon bijhouden.

Terugkijkend begrijp ik hoe mijn toewijding en eigenschappen zowel een kracht als een uitdaging werden. De balans vinden tussen eigen grenzen en de eisen van het werk is misschien wel de grootste les die ik uit die tijd heb meegenomen. Ik heb geleerd dat, ook al lijken sommige werkomgevingen een ‘one size fits all’-tempo te hebben, het belangrijk is om je eigen tempo te bewaken, je sterke punten te koesteren en je grenzen te respecteren.
Met de inzichten die ik nu heb, zou ik misschien dingen anders doen. Maar uiteindelijk heeft deze ervaring me ook geleerd wie ik ben en wat ik nodig heb om in balans te blijven. In de komende blogs neem ik jullie verder mee in de uitdagingen en kansen die autisme in het dagelijks leven met zich meebrengt. Want hoewel het pad soms kronkelig is, leidt het me steeds dichter naar wat voor mij werkt en hoe ik het beste in mezelf naar boven kan halen.

Bronnen
- Autisme en Werk
- Beschrijving: Dit artikel bespreekt de uitdagingen en mogelijkheden voor mensen met autisme op de werkvloer, met een focus op de horeca.
- Link: Autisme en Werk
- Autisme in de Horeca
- Beschrijving: Dit artikel biedt inzichten in hoe mensen met autisme in de horeca kunnen werken en welke aanpassingen nodig kunnen zijn.
- Link: Autisme in de Horeca
- NVA – Autisme en Werk
- Beschrijving: De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) biedt praktische tips en informatie voor werkgevers en werknemers met autisme.
- Link: NVA – Autisme en Werk
- Autisme en ADD
- Beschrijving: Dit artikel verklaart de overlap tussen autisme en ADD en hoe dit kan invloeden op het functioneren op de werkvloer.
- Link: Autisme en ADD
- Autisme en HSP
- Beschrijving: Dit artikel bespreekt de relatie tussen autisme en Hooggevoeligheid (HSP) en hoe dit kan invloeden op het werk in de horeca.
- Link: Autisme en HSP
- Autisme en Stressbeheer
- Beschrijving: Dit artikel biedt strategieën voor het beheersen van stress voor mensen met autisme, met name in drukke werkomgevingen zoals de horeca.
- Link: Autisme en Stressbeheer
- Autisme en Verandering
- Beschrijving: Dit artikel bespreekt hoe mensen met autisme omgaan met veranderingen in hun werkomgeving en welke ondersteuning nodig kan zijn.
- Link: Autisme en Verandering
- Autisme en Grenzen
- Beschrijving: Dit artikel biedt inzichten in hoe mensen met autisme hun grenzen kunnen leren kennen en respecteren, met name in werkomgevingen zoals de horeca.
- Link: Autisme en Grenzen
- Autisme en Communicatie
- Beschrijving: Dit artikel bespreekt de uitdagingen en strategieën voor effectieve communicatie voor mensen met autisme in de werkplek.
- Link: Autisme en Communicatie
- Autisme en Inclusiviteit
- Beschrijving: Dit artikel bespreekt hoe werkplekken inclusiever kunnen worden voor mensen met autisme, met een focus op de horeca.
- Link: Autisme en Inclusiviteit